Besöksmål

Västerbotten har fantastisk natur med många guldkorn att upptäcka.
Isälvsleden

BESÖKSMÅL - FRILUFTSLIV   

Kungsleden

Sträcker sig 450 kilometer genom den svenska fjällvärlden och är en av världens bästa vandringsleder. Från Hemavan i syd till Abisko i norr bjuder den på varierad natur och häftiga fjällupplevelser.

Naturreservat

I Västerbotten finns 267 naturreservat. På Länsstyrelsen Västerbottens webbplats kan du hitta kartor, tips på sevärdheter och information om service i reservaten. Se också Länsstyrelsens besökstips.

Nationalpark

Björnlandet är länets enda nationalpark och ligger mellan Fredrika och Åsele. Nationalparken har ett spännande landskap som bjuder på fina naturupplevelser.

Naturum Ammarnäs och Hemavan

Starta din tur i Vindelfjällen med ett besök i naturum. Naturum har funnits i Ammarnäs sedan början av 1980-talet men nuvarande utställning invigdes 2004. I naturum kan du läsa, lyssna, lukta och känna dig fram till Vindelfjällens natur och kultur. Länsstyrelsens personal i naturum tipsar gärna om vandringsleder, turer och intressanta besöksmål i Vindelfjällen.

Skogsmuseet i Lycksele

Skogsmuseet är ett skogshistoriskt museum som visar arbetets och teknikens utveckling. Här möter du människor som haft skogen som sin arbetsplats; timmerhuggaren, kockan, flottaren, samen, getaren, maskinföraren. Förutom skogliga föremål, filmer och fotografier, finns en unik samisk samling och en stor insektssamling i museets arkiv. I Barnens lekhörna ligger fokus på lärande genom lek och upptäckarlust.

 

Isälvsleden

En cirka 60 km lång vandringsled mellan samhället Vindeln och byn Åmsele i Västerbottens län. Leden sträcker sig genom ett fantastiskt landskap som skapats av inlandsisen för många tusen år sedan.

Fatmomakke

Fatmomakke är kyrkstaden vid foten av Marsfjällen tolv mil nordväst om Vilhelmina längs den vackra Vildmarksvägen.  Numera firar man tre kyrkhelger i Fatmomakke: Midsommarhelg, Mitt i Helga som infaller tredje helgen i juli och Hösthelgen som firas första helgen i september.

Marranäsvältan

Strax söder om Fällfors ligger västerbottens Grand Canyon, Marranäsvältan. Niporna i vältan bildas av en underjordisk bäck. Vältan är 160 meter lång med ett medeldjup om 30 meter.

GODKÄNDA EKOTURISMARRANGÖRER

Aurora Borealis

Ammarnäs Wärdshus

FishYour dream

Fjällhästen

Geunja Sami Ecolodge/Lapplandsafari

Granö Beckasin

Rid i Ammarnäs

The silent way

 

VISIT VÄSTERBOTTEN 

http://www.visitvasterbotten.se/sv/

Västerbottens officiella turistiska hemsida.

 

Destinationer

http://www.hemavantarnaby.se/en

http://goldoflapland.com/en/

http://visitskelleftea.se/en/

http://southlapland.com/

https://www.visitumea.se/en

http://www.visitvindelalven.org/

 

ÖVRIGA AKTÖRER

http://www.visitvasterbotten.se/sv/

Friluftsfrämjandet region norr

Sevärt i Västerbottens län

Svenska turistföreningen